Pretraga

Vesti

28 apr 2018Levački vino fest

U subotu 28. aprila sa početkom u 12 časova u parku ispred OŠ ,,Svetozar Marković” u Rekovcu održava se prvi ,Levački vino fest uz učešće dvadesetak vinarija i još nekoliko proizvođača lokalnih tipičnih proizvoda (sirevi, burad i vinov [ ... ]

+ opširnije
10 apr 2018TO Rekovac u studijskoj poseti Austriji

U okviru projekta Priprema dva regiona, (1) Srem (7 opština) i (2) Šumadija i Pomoravlje (13 opština) za osnivanje DMO-a, definisanje turističkog prostora i tehnička podrška subjektima koji prodaju destinacije u ciljanim regijama” od 24.03 [ ... ]

+ opširnije

Živadin Živadinović - Stručnjak za boje i platno

Živadin Živadinović se rodio 1944. godine u levačkom selu Lepojević, gde i sada živi. Slika od 1980. godine i o svom početku kaže: ”Prvi kontakt sa Jankom Brašićem imao sam u osnovnoj školi u Opariću, na časovima likovne sekcije koju je on vodio. Kada sam uradio prvih par slika uputio sam se njegovoj kući. Nakon reči ohrabrenja, koje mi je Janko uputio, nastavio sam sa radom. Koristio sam svaki slobodan trenutak da motive iz svakodnevnog života mojih seljana prenesem na platno.

Mislim da čovek koji živi na selu treba i da slika i da piše, da dokaže da se ispod grubih ruku krije smisao za lepotom i da treba da pokaže ono što ga krasi - dušu. Ja sam poljoprivrednik i slikar i obe delatnosti obavljam sa podjednakom ljubavlju. Napustio sam Poljoprivrednu školu u Rekovcu, i vratio se u Lepojević.

Volim da među ljudima gde stvaram i učestvujem na izložbama. Nema većih kritičara od porodice i familije. Treba se pokazati i pred komšijama, prijateljima, a kako si stariji sve ti više znači mišljenje ljudi kojima to nije profesija, nekog ko prepoznaje tvoj rad i seća ga na ono što je već doživeo”.

I ovde se priča ne završava. Izlagao je grupno u zemlji i inostranstvu. Samostalno par puta, u školi u rodnom Lepojeviću. Kaže da je sada posvećeniji svom poslu, umetničkom naravno, penzioner je ima više vremena, a i mehanizacijom se brže obradi polje ...I dođe sve na svoje, nesuđeni “poljoprivredni stručnjak”, kako ga selom prozvaše zbog odluke da upiše i napusti Poljoprivrednu školu u Rekovcu, posta svima na iznenađenje “Stručnjak za slike i boje”. Ponekad i u šali rečeno, i Bog pomogne da pred svetom bude ostvareno.

Izvor teksta: Nataša Lazić Bogosavljević