Pretraga

Vesti

28 apr 2018Levački vino fest

U subotu 28. aprila sa početkom u 12 časova u parku ispred OŠ ,,Svetozar Marković” u Rekovcu održava se prvi ,Levački vino fest uz učešće dvadesetak vinarija i još nekoliko proizvođača lokalnih tipičnih proizvoda (sirevi, burad i vinov [ ... ]

+ opširnije
10 apr 2018TO Rekovac u studijskoj poseti Austriji

U okviru projekta Priprema dva regiona, (1) Srem (7 opština) i (2) Šumadija i Pomoravlje (13 opština) za osnivanje DMO-a, definisanje turističkog prostora i tehnička podrška subjektima koji prodaju destinacije u ciljanim regijama” od 24.03 [ ... ]

+ opširnije

Oblici koje nije pojela vatra

U selu Oparić vajarstvom se bavi mladi Aleksandar Filipović. "Hrastovo drvo koje mi je privuklo pogled bilo je namenjeno vatri. Uzeo sam ga u ruke i dugo posmatrao sa svih strana. Latio sam se dleta i sliku iz svojih misli preneo na drvo. Skulptura je duga oko 30 centimetara i predstavlja starog čoveka u narodnoj nošnji. Dao sam joj naziv Spašen od vatre" – priča Aleksandar.

Radove ovog mladog umetnika, Levčani su prvi put mogli da zapaze na kolektivnoj izložbi oparićkih slika povodom tridesetogodišnjice postojanja Poljoprivredno-veterinarske šokole u Rekovcu. U Kaleničkoj školi, na stalnoj postavci izložbe levačkih slikara nalaze se i Aleksandove figure od kojih najviše pažnje privlače : Glava bika i Vladar u utvrđenju.

”Do sada sam izvajao oko trideset skulptura. Od 1997. godine sam član Oparićke slikarske škole Janko Brašić a godinu dana kasnije postao sam i član USLUS-a. Rado se uključujem u akcije koje vodi i jedno i drugo udruženje.Posebno sam pristalica akcija koje se organizuju u humanitarne svrhe. Veoma sam zadovoljan ako moja mala dela donesu nekome veliku radost”.

     

Pred ovim skromnim, mladim čovekom je budućnost. U njegovom stupanju na pozornicu vajarstva ima simbolike. Dleta se latio 1994. godine, one iste kada je preminuo i Janko Brašić, koji je bio i vajar, jedini na ovom području u to vreme. Nije li onemoćala ruka jednog u istom selu pokazala put drugom talentu i dokazala da je Oparić rasadnik talenata i nosilac duhovne snage Levča.

Izvor teksta: Nataša Lazić Bogosavljević (tekst je nastao 8.02.2000.god.)