Pretraga

Vesti

03 okt 2019Priprema i podrška lokalnim akcionim grupama u okviru IPARD-a

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) koji predstavlja instrument Evropske Кomisije za pružanje tehničke pomoći i razmenu informacija u cilju sprovođenje politika i standard [ ... ]

+ opširnije
30 avg 2019Osnivačka skupština LAG Levač

U Rekovcu je 30.08.2019. godine održana Osnivačka Skupština Lokalne akcione grupe Levač. Skupštini su prisustvovali predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora sa teritorije Opštine Rekovac i Grada Kragujevca. Osnivači su izabrali člano [ ... ]

+ opširnije

Naivno slikarstvo u Levču - Janko Brašić

Naivno slikarstvo u Levču vezuje se se za rodonačelnika srpske naive Janka Brašića (1906–1994), poreklom iz Oparića, sela u opštini Rekovac. Svojim prvim delima pojavio se u javnost četrdesetih godina prošlog veka i ostavio neizbrisive tragove u oblasti srpske naivne umetnosti. Svoj umetnički rad Brašić je započeo selu Opariću i u njemu ostao i stvarao do svoje smrti. Tu u svom rodnom kraju sticao je ljubav za lepotu, posmatrajući kao dete biser naše srednjovekovne umetnosti, crkvu manastira Kalenića. Kulturno nasleđe područja manifestovalo se u izboru tema i motiva kao I koloritu vezanom za boje folklora njegovog zavičaja, ali interpretirani originalnim likovnim jezikom, rustičnim elementarnim realizmom. Mnogobrojni psihološki portreti, događaji i običaji iz seoskog života, istorijske kompozicije, anegdote, poneka mrtva priroda, gradski prizor i čist pejzaž levačkog područja, kao i alegorijsko - simbolični sadržaji, nose svojevrsne osobine likovnog rukopisa autora, hroničara svog vremena, koji je na trenutak uspeo da zaustavi prolaznost starog i patrijahalnog.

  

Janko Brašić je rođen 09. januara 1906. godine se u selu Oparić. Živeo je 88 godina, a za njim je preko šest decenija umetničkog rada i više stotina sačuvanih uljanih slika, crteža, grafika, fresaka, ikona i skulptura u glini, kamenu i drvetu koje se nalaze u muzejskim zbirkama, galerijama, privatnim kolekcijama u svojoj zemlji i inostranstvu, u vlasništvu njegove familije, na zidovima manastira i crkava po Srbiji, na seoskim grobljima ili kao javni spomenici u mestima oko Oparića. Pored ove materijalne, sačuvana je i obimna pisana građa, veoma važna za proučavanje njegovog umetničkog rada.

Ime Janka Brašića vezano je za osnivanje Galerije samoukih likovnih umetnika 1960. godine (danas Muzej naivne umetnosti u Jagodini), jer je formiranje zbirke započeto njegovim slikama, skulpturama i crtežima. Danas se u zbirci Muzeja naivne umetnosti čuva 67 ideja Janka Brašića iz perioda od 1935. godine do kraja devete decenije dvadesetog veka, kao i bogat dokumentarni materijal. U stalnoj postavci nalaze se slike izabrane sa ciljem da pokažu najvrednija dela najstarijeg srpskog samouka, kroz nekoliko faza. Svojim delima Janko Brašić je učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i svetu u organizaciji Muzeja naivne umetnosti ili drugih muzejskih kuća i kulturnih institucija, zatim u mnogim selekcijama kritičara Ota Bihalji Merina na najznačajnijim svetskim izložbama naivne umetnosti.

Svake godine u okviru saborskih dana manifestacije “Prođoh Levač, prođoh Šumadija” održava se tradicionalno i sabor slikara i pesnika “Jankovi dani” u čast ovog slikara. U okviru sabora održava se i dečija likovna kolonija koja ima za cilj da motiviše mlade da stvaraju, nastave tradiciju oparićke slikarske škole i sačuvaju uspomenu na rad likovne sekcije u oparićkoj školi koju je vodio Janko Brašić.

Naivno slikarstvo u Levču - Miloš Lazić

Za naslednika Janka Brašića rodonačelnika srpskog naivnog slikarstva Janka Brašića (1906–1994), smatra se Miloš Lazić, poreklom iz Oparića iz istog sela kao i Janko Brašić. Svojim prvim delima pojavio se u javnost sedamdesetih godina prošlog veka i ostavio značajne radove u oblasti srpske naivne umetnosti. Miloš Lazić učenik pokojnog Janka Brašića pored aktivnog bavljenja naivnim slikarstvom predsednik je i Udruženja likovnih umetnika Levča koje ima za cilj očuvanje čuvene oparićke škole naivnog slikarstva. Svake godine u okviru saborskih dana “Prođoh Levač, prođoh Šumadija” održava se tradicionalno i sabor slikara i pesnika “Jankovi dani” u čast Janka Brašića. U okviru sabora održava se i dečija likovna kolonija na kojoj učešće uzimaju deca školskog uzrasta. Miloš Lazić i ostali članovi udruženja likovnih umetnika Levča, aktivno učestvuju u organizaciji likovne kolonije sa ciljem da se motivišu mladi da stvaraju, nastave tradiciju oparićke slikarske škole i sačuvaju uspomenu na rad likovne sekcije u školi u selu Opariću koju je vodio Janko Brašić.

     

Slike - Vesna Vučićević

Vesna VučićevićVesna Vučićević je rođena u Rekovcu, gde je i završila srednju školu. Višu škola likovnih i primenjenih umetnosti završila je u Beogradu, kao i i Filozofski fakultet, smer Istorija umetnosti. Već deset godina predaje likovnu kulturu u O.Š. ,,Dušan Popović" u Belušiću. Osim pedagoškog rada bavi se i likovnim stvaralaštvom, organizacijom likovnih kolonija, organizacijom kulturnih manifestacija a član je i ,,Odbora za obnovu Županjevca" koji se bavi arheološkim istraživanjem i popularisanjem poznatog srednjovekovnog lokaliteta u Levču, grada Županjevca. Živi i stvara u Opariću, gde i nalazi inspiraciju za svoje umetničke radove.

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  

Opširnije...