Pretraga

Vesti

10 apr 2019Formiranje Lokalne akcione grupe Levač

U Donjoj Sabanti je 4. aprila održan sastanak sa predstavnicima i stanovnicima seoskih mesnih zajednica Velike Pčelice, Velika Sugubina, Donja Sabanta, Dulene i Gornja Sabanta. Cilj sastanka je bio predstavljane inicijative za formiranje međusekto [ ... ]

+ opširnije
28 apr 2018Levački vino fest

U subotu 28. aprila sa početkom u 12 časova u parku ispred OŠ ,,Svetozar Marković” u Rekovcu održava se prvi ,Levački vino fest uz učešće dvadesetak vinarija i još nekoliko proizvođača lokalnih tipičnih proizvoda (sirevi, burad i vinov [ ... ]

+ opširnije

U Levču struja još od 1937. godine

Jedna od prvih hidrocentrala  u Srbiji izgrađena je na  Kalenićkoj reci  i napajala strujom  od 1937. do 1948.  godine  sela  Kaludru  i Lepojević. Lepojević i Kaludra   elekričnu energiju  imali su deceniju i po pre ostalih sela  u opštini  Rekovac, zahvaljujući  mini hidrocentrali  na čiji pogon je  radila  Jeličića  vodenica u  Lepojeviću. Priču o kojoj  se  malo zna, zabeležena je pre više  od  jedne decenije u Lepojeviću, od  Mladena  Simića, vodeničara.

Kako  navedi vodeničar Mladen Simić, stare vodenice u  Lepojeviću držali su  Bojanići  iz Prevešta. Jednu je  otkupio Simićev deda, a  drugu  Marković iz Lepojevića, i  na mestu  istih podigli nove. Simići, tada  iz  Kaludre, morali su  do  odredišta, svakodnevno po dva i po kilometra da  pešače. I tako sve  do 1960. kada se i preseliše u Lepojević i tu ostaše.

Čuli su, kako nam ispriča  Mladen, za   mašinsku  vodenu turbinu u Škofjoj Loki koja proizvodi struju. U to vreme koštala  je 45.000 dinara, kada  se za  kilogram pšenice  dobijalo  pola  dinara. Sa ortacima   u vodenici Draganom i Životom Jeličićem,  Petrom Dimitrijevićem i uz pomoć električara  Ace Zdravkovića koji je i sam bio jedan od inicijatora  ovog poduhvata, odlučili  su da sa nabave jednu i stave je u pogon.

Da bi ostvarila svoj san  porodica Mladena Simića je prodala  pet hektara obradive zemlje. Samo nabavka diname, stajala ih je deset  hiljada  dinara. U novi posao se  ušlo, sa  nekrivenim optimizmom,  a sumnjičavi meštani   su u neverici  vrteli  glavom, sve do momenta kada je  hidrocentrala  na Kaleničkoj reci stavljena u pogon.

Stara  vodenica davala je šezdeset kilograma brašna za sat vremena rada, a nova 500 kilograma za isti period. Pored toga služila je i kao pogon za mlevenje  brašna. Turbina jačine od 19 konjskih snaga, služila je za valjanje  sukna, pogon za strugaru i naravno za snabdevanje strujom meštana Lepojevića i  jednog dela Kaludre. Naplata  električne energije vršila se na nedelju i nije bilo razlike“  i tada je bilo onih koji su hteli sijalice, ali im plaćanje nije bilo milo.

Nakon deset godina rada ove  hidrocentrale vlasti  su je konfiskovale 1948. godine, a u neviđeno kratkom roku pokradene su žice  kojima su povezivana potrošačka domaćinstva i hidrocentrala. Tako je nestao i poslednji  trag  da je u malom selu Lepojeviću, postojala jedna od prvih hidrocentrala u Srbiji.