Pretraga

Vesti

10 apr 2019Formiranje Lokalne akcione grupe Levač

U Donjoj Sabanti je 4. aprila održan sastanak sa predstavnicima i stanovnicima seoskih mesnih zajednica Velike Pčelice, Velika Sugubina, Donja Sabanta, Dulene i Gornja Sabanta. Cilj sastanka je bio predstavljane inicijative za formiranje međusekto [ ... ]

+ opširnije
28 apr 2018Levački vino fest

U subotu 28. aprila sa početkom u 12 časova u parku ispred OŠ ,,Svetozar Marković” u Rekovcu održava se prvi ,Levački vino fest uz učešće dvadesetak vinarija i još nekoliko proizvođača lokalnih tipičnih proizvoda (sirevi, burad i vinov [ ... ]

+ opširnije

Mastirina – Crkva koja se javljala u snu

Jugoistočno od Blagotina, na Kamilskoj kosi, iznad Manastirskog potoka, u ataru sela Oparić, na temeljima porušenog manastira iz 17. veka podignuta je crkva Mastirina. Na mestu današnje crkvice, bila je ruševina, a na vratima je bilo trnje. Jedan od najzaslužnijih ljudi za njenu obnovu je Dragić Vukićević koji je tri puta sanjao isti san da ide i obnovi crkvu. Dragić je sakupio pšenicu od meštana koju je prodao i novac uložio za nabavku materijala za početak gradnje – rekao nam je Borivoje Milošević, 1995. godine.

Obezbedivši potreban material za izgradnju Dragić je iznajmio majstore: Isidora J. Čardića, Milutina Nićiforevića i Dinu Brašića. Do 1930. godine jedan deo crkve je ozidan i izvedeno kube. Svake nedelje, Dragić je odlazio, kadio novoizgrađenu crkvu i palio sveće. Vitomir Vukićević, sin Dragićev, se teško razboleo, priča se, da su ga do crkve vodili, a po povratku iz nje hodao je sam. Nakon što su nestali znaci slabosti Vitomir je nastavio sa zidanjem crkve.

Narod ovu crkvicu, po jednom zapisu, posećuje petkom i to posebno tražeći iscelenje od zubobolje i glavobolje. Sveta liturgija, služise ovde 4 puta godišnje, na Veliki Petak, Prvi dan Sv.Trojice, Nedelju u oči Sv. Arhanđela Gavrila (jer je tog dana osvećena) i na Svetu Petku Trnovu, 08. avgusta.

Oko crkve zasađeno je 200 borića i izgrađena crkvena sala, sa kuhinjom. Svi radovi finasirani su iz dobrovoljnog priloga meštana Oparića i Male Kruševice, sela u Opštini Varvarin, a ista je lokacijom tromeđa opština Rekovac, Varvarin i Trstenik.

Istražujući za knjigu o Svetoj Petki, Nikodije Spasić publicista, novinar i književnik, objavljuje da je devojka koja je posekla granu zapisa izgubila ruku. Isti izvor beleži da je radeći na krovu meštanin pao u ambis i da nije imao vidnih promena.

Jedna meštanka - studentkinja 1996. godine na dan Sv.Trojice daruje ikonu Sv.Nedelje u istoj crkvi i ispit koji je trebalo da polaže u četvrtak 6. juna polaže u nedelju, 9 juna.

U priprati crkve nalazi se grob monaha koji je tu živeo, a u samoj crkvi se nalaze 2 grobnice, sa leve i desne strane. U blizini nalaze se ostaci izvora koji je presušio i još su uočljivi tragovi darivanja.

 

Tekst napisala: Nataša Lazić Bogosavljević