Pretraga

Vesti

03 okt 2019Priprema i podrška lokalnim akcionim grupama u okviru IPARD-a

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) koji predstavlja instrument Evropske Кomisije za pružanje tehničke pomoći i razmenu informacija u cilju sprovođenje politika i standard [ ... ]

+ opširnije
30 avg 2019Osnivačka skupština LAG Levač

U Rekovcu je 30.08.2019. godine održana Osnivačka Skupština Lokalne akcione grupe Levač. Skupštini su prisustvovali predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora sa teritorije Opštine Rekovac i Grada Kragujevca. Osnivači su izabrali člano [ ... ]

+ opširnije

Stanovništvo na teritoriji opštine Rekovac

Teritorija LAG-a obuhvata teritoriju opštine Rekovac, koja ima površinu od 366 km2 i na kojoj živi prema poslednjom popisu 10971 stanovnik. Ukupan broj mesnih zajednica iznosi 32 u kojima se stanovništvo bavi uglavnom poljoprivrednom proizvodnjom.Gustina naseljenosti u 2011.godini na teritorija LAG-a je 30 stanovnika, što ovu teritoriju svrstava u male, homogene i socijalno kohezione ruralne sredine.

Prema poslednjem zvaničnom popisu stanovništva sprovedenom 2011. godine, teritorija LAG-a ima 11.055 stanovnika, što predstavlja umanjenje broja stanovnika za 60,9% u odnosu na rezultate popisa stanovništva sprovedenog 1948. godine. Iz priloženih podataka može se uočiti da je proces demografske regresije bio sve intenzivniji tokom vremena, tako da je danas depopulacija stanovništva jedan od najvećih problema na teritoriji LAG Levač, što se može videti na dijagramu br.1.

  

Na dijagramu br.2 prikazan je pad broja stanovnika u selu Dobroselica na teritoriji opštine Rekovac. Po zvaničnim statističkim podacima 1948. godine broj stanovnika ovog brdsko – planinskog sela je iznosio 344, dok je po poslednjem popisu iz 2011.godine ovaj broj dostigao samo 16 stanovnika, što predstavlja pad u broju stanovnika od 95 %. Najmlađi stanovnik sada ima 65 godina. U narednoj deceniji ukoliko se ne stvore uslovi za povratak mladih i srednjodobnih stanovnika koji vode poreklo iz ovog sela, ono će u potpunosti ostati bez stanovnika. Najveći broj stanovnika ovog sela se odselio u veće centre Kragujevac i Jagodinu.

Jedan od razloga za smanjenje broja stanovnika je nedovoljno radnih mesta. Statistički podaci pokazuju da se broj nezaposlenih lica opštine Rekovac neprekidno uvećavao. Porast broja nezaposlenih lica posledica je neaktivnosti društvenih sistema koji su, u fazi privatizacije ili stečaja, smanjili broj zaposlenih otpuštanjem jednog dela radne snage. Ovde treba istaći da su firme, poput AD Polet i AD Levač koje su zapošljavale veći broj radnika, nakon procesa stečaja, privatizovane. Pored toga, firme Kupres i Kablovi Rekovac, takođe su imale problem tehnoloških viškova radnika.

Ovaj problem nije rešavan socijalnim programima, tako da su se njihovi radnici registrovali na tržištu rada uz pravo sticanja izvesne finansijske nadoknade. Sa druge strane, firma Blagotin problem viška radnika rešavala je uz odgovarajući socijalni program. Podatak o ukupnom broju nezaposlenih lica trebalo bi uzeti sa rezervom jer određeni broj nezaposlenih lica nije evidentiran na tržištu rada, dok je, sa druge strane, određeni broj prijavljenih lica radno aktivan, ali ne i evidentiran na NSZ-u. U 2012.godini na osnovu izvora Zavoda za zapošljavanje opštine Rekovac, broj nezaposlenih dostiže brojku od 1599 osoba. Uključujući brojku od oko 3500 penzionera, može se zaključiti da je procenat stanovnika koji nisu zvanično uposleni u 2012.godini, više od 5000, što predstavlja gotovo polovinu stanovništva na teritoriji LAG-a.