Pretraga

Vesti

03 okt 2019Priprema i podrška lokalnim akcionim grupama u okviru IPARD-a

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) koji predstavlja instrument Evropske Кomisije za pružanje tehničke pomoći i razmenu informacija u cilju sprovođenje politika i standard [ ... ]

+ opširnije
30 avg 2019Osnivačka skupština LAG Levač

U Rekovcu je 30.08.2019. godine održana Osnivačka Skupština Lokalne akcione grupe Levač. Skupštini su prisustvovali predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora sa teritorije Opštine Rekovac i Grada Kragujevca. Osnivači su izabrali člano [ ... ]

+ opširnije

Teritorija Lokalne akcione grupe Levač

Lokalna akciona grupa Levač (LAG Levač) obuhvata teritoriju koja se nalazi u središnjem delu Srbije i jugoističnom delu Šumadije, između Gledićkih planina na zapadu i Juhora na istoku. Površina teritorije je 492,81 km2 i ima 37 naseljenih mesta u kojima živi 13220 stanovnika. Teritoriju čine 32 naseljena mesta opštine Rekovac i 5 sela sa teritorije Kragujevca.

Područje delovanja LAG Levač na teritoriji opštine Rekovac čine teritorije seoskih mesnih zajednica: Belušić, Beočić, Bogalinac, Brajinovac, Bare, Velika Кruševica, Vukmanovac, Dobroselica, Dragovo, Županjevac, Кavadar, Кalenićki Prnjavor, Кaludra, Кomarane, Lepojević, Lomnica, Loćika, Maleševo, Motrić, Nadrlje, Oparić, Prevešt, Rabenovac, Ratković, Rekovac, Sekurič, Sibnica, Siljevica, Tečić, Ursule, Cikot, Šljivica.

Područje delovanja LAG Levač na teritoriji Grada Кragujevca čine teritorije seoskih mesnih zajednica: Velike Pčelice, Velika Sugubina, Gornja Sabanta, Donja Sabanta i Dulene.

Teritorija LAG-a je prepoznata u viševekovnom nazivu „Levač", koju karakterišu specifični tradicionalni običaji, jezik, tradicionalna gradnja, tradicionalni način gazdovanja domaćinstvima, istorija, prirodno okruženje. U potpunosti je ruralna sredina koju karakterišu prirodna bogatstva i dominantna ruralna ekonomija sa pratećim oblastima u vidu tradicionalnog zanatstva, seoskog, verskog, lovnog i manifestacionog turizma. 

Prirodne granice teritorije LAG-a čine dve planine, Juhor i Gledićke planine. Sa zapada se uzdižu visoki obronci Gledićkih planina, a sa jugoistoka pribrežje planine Juhor. Ove dve planine prave takozvani “levak” po kome je i ovo područje dobilo ime Levač”.Gledićke planine, na čijim obroncima se prostire Levač, pružaju se u pravcu Trstenika na jugu i Kragujevca na severu (dužinom od 35-40 km), zatim Rekovca na istoku i Gruže na zapadu. Prosečna širina Gledićkih planina iznosi oko 20 km i ove planine zauzimaju površinu od oko 800 km². Osim što ove planine zauzimaju veliko prostranstvo, one su, pored Rudnika, najviše u Šumadiji. Najviši vrh je Samar (922m) koji se  nalazi na teritoriji Levča. Teritorija se graniči sa gradovima Kragujevac, (25 km, severo-zapad), Kraljevo (zapad) i Jagodina (30 km, severo-istok) i opštinama Varvarin, 30 (km istok i jugoistok) i Trstenik (30 km, jug).

Ekonomske aktivnosti stanovništva se zasnivaju na različitim oblicima ruralne ekonomije, pre svega u voćarstvu, vinogradarstvu i stočarstvu. U ovim sektorima teritorija LAG-a je poznata po vinarijama iz sela Oparić i podrumima u selima Lepojević i Motrić. Stanovništvo čine i vredni uzgajivači grožđa, šljiva i jagodičastog voća. Tradicionalno se razvijalo i negovalo stočarstvo, a poslednjih decenija povrtarstvo i cvećarstvo.

Teritorija lokalne akcione grupe je poznata po etnografskim znamenitostima, narodnoj arhitekturi, folkloru i samoukim slikarima okupljenim oko slikarske kolonije naivnog slikarstva "Janko Brašić".

Veliki broj praistorijskih i antičkih lokaliteta, srednjevekovnih spomenika i spomenika i spomen obeležja novije istorije su zastupljeni na teritoriji Levča, od kojih posebno treba istaći najznačajnije lokalitete, Manastir Kalenić i stari grad Županjevac, prestonicu kneza Lazara.