Pretraga

Vesti

28 apr 2018Levački vino fest

U subotu 28. aprila sa početkom u 12 časova u parku ispred OŠ ,,Svetozar Marković” u Rekovcu održava se prvi ,Levački vino fest uz učešće dvadesetak vinarija i još nekoliko proizvođača lokalnih tipičnih proizvoda (sirevi, burad i vinov [ ... ]

+ opširnije
10 apr 2018TO Rekovac u studijskoj poseti Austriji

U okviru projekta Priprema dva regiona, (1) Srem (7 opština) i (2) Šumadija i Pomoravlje (13 opština) za osnivanje DMO-a, definisanje turističkog prostora i tehnička podrška subjektima koji prodaju destinacije u ciljanim regijama” od 24.03 [ ... ]

+ opširnije

Festival zdrave hrane

Festival zdrave hrane predstavlja manifestaciju koja u velikoj meri doprinosi izgradnji svesti dece školskog uzrasta o očuvanju životne sredine i korišćenju zdrave hrane u ishrani. Manifestacija koja se organizuje u oktobru mesecu svake godine, pripremaju roditelji, učitelji i deca osnovne škole Dušan Popović koja ima 13 isturenih odeljenja u seoskim mesnim zajednicama opštine Rekovac. U 2012.godini domaćin manifestacije je bila škola u selu Sibnica, a 2013.godine domaćini su bili učenici, njihovi roditelji i učitelji škole u Dragovu.

Karakteristika ove manifestacije je da se svake godine u drugom selu učenici okupljaju kako bi predstavili svoju kreativnost i dostignuća u pripremi starih tradicionalnih jela sa područja Levča koja su pripremale i njihove majke i bake. Poseban utisak na sve prisutne ostavljaju kreacije od voća i povrća vrednih majki, učiteljica i dece.

Uticaj ove manifestacije na lokalnu zajednicu i učenike je višestruki:

  • neguje se tradicija u pripremi starih jela,
  • razvija se kreativnost i ekološka svest kod najmlađe populacije,
  • neguje se zdrav način života,
  • učenici se odmore od svakodnevnih školskih obaveza,
  • roditelji i ostali članovi lokalne zajednice aktivno učestvuju u organizaciji događaja.

   

Na kraju manifestacije nastupaju folklorne grupe učenika iz osnovnih škola predstavljanjem kulturnog i nematerijalnog nasleđa Levča čime manifestacija poprima i kulturološki karakter.

U 2013.godini svoje umeće u igrama i pesmama iz Levča pokazali su učenici osnovnih škola iz Oparića i Lepojevića kao i dramska sekcija učenika iz Kalenićkog Prnjavora.

    

 

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Najznačajnija kulturna manifestacija u opštini Rekovac je manifestacija narodnog stvaralaštva i običaja pod nazivom Prođoh Levač, prođoh Šumadiju. Manifestacija Prođoh Levač, prođoh Šumadiju je sabor sa dugogodišnjom tradicijom i jedna je od retkih smotri izvornog narodnog stvaralaštva. Sabor "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" utemeljio je učitelj Brativoje Marković iz Belušića kod Rekovca. Opština Rekovac je u znak sećanja na njega ustanovila povelju "Brativoje Marković", koja se od 2006. godine dodeljuje pojedincima i institucijama koje su od značaja za kulturni i ekonomski razvoj Rekovca.

Centralni deo manifestacije održava se u porti manastira Kalenić svake godine krajem jula i početkom avgusta. Ova turistička, kulturna, i etnološka manifestacija ima za cilj negovanje, oživljavanje i afirmaciju narodnog stvaralaštva i tradicije. Na saboru nastupa veliki broj kulturno-umetničkih društava iz Srbije i inostranstva. Svake godine se bira ”najbrk” Sabora, devojka sa najdužom pletenicom, lepotica Sabora kao i najlepša ženska i muška šumadijska narodna nošnja.

   

     

Opširnije...