Pretraga

Vesti

03 okt 2019Priprema i podrška lokalnim akcionim grupama u okviru IPARD-a

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) koji predstavlja instrument Evropske Кomisije za pružanje tehničke pomoći i razmenu informacija u cilju sprovođenje politika i standard [ ... ]

+ opširnije
30 avg 2019Osnivačka skupština LAG Levač

U Rekovcu je 30.08.2019. godine održana Osnivačka Skupština Lokalne akcione grupe Levač. Skupštini su prisustvovali predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora sa teritorije Opštine Rekovac i Grada Kragujevca. Osnivači su izabrali člano [ ... ]

+ opširnije

Festival zdrave hrane

Festival zdrave hrane predstavlja manifestaciju koja u velikoj meri doprinosi izgradnji svesti dece školskog uzrasta o očuvanju životne sredine i korišćenju zdrave hrane u ishrani. Manifestacija koja se organizuje u oktobru mesecu svake godine, pripremaju roditelji, učitelji i deca osnovne škole Dušan Popović koja ima 13 isturenih odeljenja u seoskim mesnim zajednicama opštine Rekovac. U 2012.godini domaćin manifestacije je bila škola u selu Sibnica, a 2013.godine domaćini su bili učenici, njihovi roditelji i učitelji škole u Dragovu.

Karakteristika ove manifestacije je da se svake godine u drugom selu učenici okupljaju kako bi predstavili svoju kreativnost i dostignuća u pripremi starih tradicionalnih jela sa područja Levča koja su pripremale i njihove majke i bake. Poseban utisak na sve prisutne ostavljaju kreacije od voća i povrća vrednih majki, učiteljica i dece.

Uticaj ove manifestacije na lokalnu zajednicu i učenike je višestruki:

  • neguje se tradicija u pripremi starih jela,
  • razvija se kreativnost i ekološka svest kod najmlađe populacije,
  • neguje se zdrav način života,
  • učenici se odmore od svakodnevnih školskih obaveza,
  • roditelji i ostali članovi lokalne zajednice aktivno učestvuju u organizaciji događaja.

   

Na kraju manifestacije nastupaju folklorne grupe učenika iz osnovnih škola predstavljanjem kulturnog i nematerijalnog nasleđa Levča čime manifestacija poprima i kulturološki karakter.

U 2013.godini svoje umeće u igrama i pesmama iz Levča pokazali su učenici osnovnih škola iz Oparića i Lepojevića kao i dramska sekcija učenika iz Kalenićkog Prnjavora.

    

 

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Najznačajnija kulturna manifestacija u opštini Rekovac je manifestacija narodnog stvaralaštva i običaja pod nazivom Prođoh Levač, prođoh Šumadiju. Manifestacija Prođoh Levač, prođoh Šumadiju je sabor sa dugogodišnjom tradicijom i jedna je od retkih smotri izvornog narodnog stvaralaštva. Sabor "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" utemeljio je učitelj Brativoje Marković iz Belušića kod Rekovca. Opština Rekovac je u znak sećanja na njega ustanovila povelju "Brativoje Marković", koja se od 2006. godine dodeljuje pojedincima i institucijama koje su od značaja za kulturni i ekonomski razvoj Rekovca.

Centralni deo manifestacije održava se u porti manastira Kalenić svake godine krajem jula i početkom avgusta. Ova turistička, kulturna, i etnološka manifestacija ima za cilj negovanje, oživljavanje i afirmaciju narodnog stvaralaštva i tradicije. Na saboru nastupa veliki broj kulturno-umetničkih društava iz Srbije i inostranstva. Svake godine se bira ”najbrk” Sabora, devojka sa najdužom pletenicom, lepotica Sabora kao i najlepša ženska i muška šumadijska narodna nošnja.

   

     

Opširnije...