Pretraga

Vesti

03 okt 2019Priprema i podrška lokalnim akcionim grupama u okviru IPARD-a

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) koji predstavlja instrument Evropske Кomisije za pružanje tehničke pomoći i razmenu informacija u cilju sprovođenje politika i standard [ ... ]

+ opširnije
30 avg 2019Osnivačka skupština LAG Levač

U Rekovcu je 30.08.2019. godine održana Osnivačka Skupština Lokalne akcione grupe Levač. Skupštini su prisustvovali predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora sa teritorije Opštine Rekovac i Grada Kragujevca. Osnivači su izabrali člano [ ... ]

+ opširnije

Manastir Denkovac

Manastir Denkovac nalazi se na 20 km od Kragujevca u ataru sela Velike Pčelice. Do manastira se dolazi kada se krene starim putem Kragujevac - Jagodina i na 15-tom km puta se odvaja desno za selo Velike Pčelice, gde predstoji još 5 km puta. Manastir se nalazi u dolini reke Dulenke, opasan obroncima gledićkih planina. Posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice i zadužbina je Sv.Dene odnosno Destine najmlađe ćerke kneza Lazara. U narodu postoje više različitih predanja o ovom manastiru. Po jednim predanjima nastanak manastira vezuje se za vreme kralja Dragutina, za kraj XIII i početak XIV veka, a drugi za tursko doba, kadu su tri sestre istovremeno podigle tri manastira u neposrednoj međusobnoj blizini, Denkovac, Raletinac i Sarinac. Najstariji pisani zapis govori da se manastir Denkovac pominje u turskom popisu iz 1530. godine, kada je bio utvrđen sa visokim kamenim zidom.

Mnoge priče i predanja govore o ugledu i značaju Denkovca u ovom delu Srbije. Predanje govori da je u njemu stolovao Vladika koga su zbog blaga ubili hajduci. Ovo predanje potvruđuje činjenica da se na putu od Denkovca do Raletinca i danas nalazi grob nazvan u narodu Vladičin grob. Pretpostavlja se da je manastir bio aktivan do XVII veka, kada je uništen i raseljen, a obnova je počela 1965. godine i završena 1987.godine.        Obnova manastira u ovom periodu se vezuje za čuvenog blaženopočivšeg igumana Petra (Petar Denkovački). U ovaj manastir kao jeromonah Petar došao je krajem sedamdesetih godina prošlog veka posle višegodišnjeg podvizavanja u Hilandaru. Uz blagoslov svog duhovnog oca, nadaleko čuvenog igumana Gavrila, započinje obnovu srednjevekovnog manastira Denkovac u kome je ostao do upokojenja 2005-te godine.

Manastir Sarinac

Na samom obodu atara sela Velike Pčelice i Ratkovića, na malom platou iznad ušća Sarinačkog potoka u Dulensku reku nalazi se obnovljeni Svetovaznesenjski manastir – Sarinac. Manastir je poslednjih godina postao stecište mnogobrojnih poklonika i vernog naroda sa svih strana. Najviše pobožnika u Sarinac dolazi iz Kragujevca, Rekovca i Dulena. Svi veruju u isceljenje pribegavavši sa svojim neduzima Svetoj Sari, čijim molitvama zadobijaju utehu i mnogostruku radost od Gospoda, o čemu svedoče i zavetni darovi priloženi na njene svete mošti.

Za razliku od svojih sestara, Svete Raletine i Dene, koje su kao ktitorke sahranjene unutar samih hramova koje su podigle, s obzirom da je Sveta Sara bila monahinja sahranjena je na manastirskom groblju.

Iskušenik Nikola iz Kragujevca je već deset meseci na službi u manastiru Sarinac. Za ovo kratko vreme naslušao se svakojakih priča od tamošnjih meštana. Najupečetaljiviji događaj je ispričao specijalno za Levačke novine. Priča govori o tragačima za zlatom koji su kopajući zlato krampom probušili lobanju Svete Sare.

Sarinac stara fotografija“Posle Drugog svetskog rata grupa mladića iz ovog kraja bila je ponešena pričom da je na mestu moštiju sakriveno zlato. Po narodnom verovanju ono tek tada počinje da sazreva i vri. Verovali su da sa tog mesta izbija svetlost od zlata! Grupa mladića počela je da kopa na tom mestu ne sluteći da je baš tu sahranjena Sveta Sara. Posle nekoliko udaraca po zemlji začuo se tup udarac kao da je udario u ćup. Mladić je sav u čudu kleknuo na zemlji ali je umesto ćupa u rukama imao lobanju. Shvatio je da u rukamu ima nešto izvanredne žute boje i da neverovatno lepo miriši. Kada je video da je to ljudska lobanja, ustao je i bacio istu na zemlju”, priča Nikola dodajući da se ceo događaj odigrao 1950. godine.

Čim je došao kući, mladiću počela da otiče glava, opala mu je sva kosa i iz ušiju i nosa tekao mu je gnoj. Nije mogao ni da govori! Njegovi ukućani su videli da tu nisu čista posla i pozvali su oca Gavrila iz Raletinca da ga ispovedi. Otac Gavrilo ga je ispovedio pročitavši mu razrešnu molitvu. Kažu da je iz njegove glave izašao pun lavor gnoja, što na uši što na usta, na sve strane. Tako su mošti Svete Sare pronađene.

Od tog doba mošti Svete Sare se nalaze u Raletincu, poštu na sadašnjem mestu manastir u Sarincu nije postojao. Crkva je u Sarincu obnovljena tek 1993. godine. Sveta Sara se igumanu javljala tri noći zaredom u snu i govorila mu da njeno telo vrati u njen grob u njen manastir i da ona neće da boravi van svog manastira. Tako su mošti Svete Sare ponovo vraćene u njen grob i tada je nastao krst o belog mermera koji i danas stoji na njenom grobu. Nikola priča da su ljudska obeležja na manastirskom groblju kroz vekove nestala. Gospod je noću isijavanjem stuba svetlosti iz groba Svete Sare, znamenovao mesto pokoja svoje ugodnice. 

Opširnije...

Manastir Preradovac

Manastir Preradovac, jedan od najstarijih kulturno - istorijskih spomenika na teritoriji Levča. Posvećen je Stefanu Prvovenčanom, prepodobnom Simonu monahu, a nalazi se na 12 km udaljenosti od manastira Kalenić. Prema istorijskim podacima, literaturi i verovanjima koje se zadržalo u narodu, pretpostavlja se da je crkvica podignuta među kalenićkim vinogradima da bi monasi koji su učestvovali u radovima imali mogućnost za bogosluženja. Nalazi se između dva sela Lepojević i Oparić - okrug Levač u Šumadiji.

Gradnja ovog hrama se vezuje za 12-13. vek i doba slavnih Nemanjića, i tokom istorije je nekoliko puta rušen i obnavljan. Turci su za vreme vladavine, 1788. godine zapalili manastirske zgrade u selu Preradovcu, a potom je crkva zapaljena i tokom Hadži Prodanove bune 1814. godine. U zapisima se navodi da je manastir Preradovac obnovljen 1871. godine, od strane episkopa žičkog Janićija i bratstva manastira Kalenić.

Crkva je do sredine devedesetih godina prošlog veka bila u jako lošem stanju. Obnova je započela 1996.godine kada je episkop šumadijski dr Sava, na dan 12. maja služio Svetu liturgiju u Preradovcu, i dao blagoslov za obnovu postojećeg hrama. Obnova crkve je završena nakon osam godina, uz veliki doprinos meštana sela Kaludre, Lepojevića i Oparića. U periodu obnove pored sanacije crkve i konaka podignuta je i zvonara. Tokom obnove crkva je freskopisana i osvećena, od strane Episkopa šumadijskog Jovana i proglašena za ženski manastir. Manastir se i danas izgrađuje uz veliki trud i zalaganje sestrinstva manastira i meštana iz okolnih sela. U izgradnji je novi konak i uređenje porte manastira, a podižu se i novi manastirski vinogradi.