Pretraga

Vesti

10 apr 2019Formiranje Lokalne akcione grupe Levač

U Donjoj Sabanti je 4. aprila održan sastanak sa predstavnicima i stanovnicima seoskih mesnih zajednica Velike Pčelice, Velika Sugubina, Donja Sabanta, Dulene i Gornja Sabanta. Cilj sastanka je bio predstavljane inicijative za formiranje međusekto [ ... ]

+ opširnije
28 apr 2018Levački vino fest

U subotu 28. aprila sa početkom u 12 časova u parku ispred OŠ ,,Svetozar Marković” u Rekovcu održava se prvi ,Levački vino fest uz učešće dvadesetak vinarija i još nekoliko proizvođača lokalnih tipičnih proizvoda (sirevi, burad i vinov [ ... ]

+ opširnije

Manastir Preradovac

Manastir Preradovac, jedan od najstarijih kulturno - istorijskih spomenika na teritoriji Levča. Posvećen je Stefanu Prvovenčanom, prepodobnom Simonu monahu, a nalazi se na 12 km udaljenosti od manastira Kalenić. Prema istorijskim podacima, literaturi i verovanjima koje se zadržalo u narodu, pretpostavlja se da je crkvica podignuta među kalenićkim vinogradima da bi monasi koji su učestvovali u radovima imali mogućnost za bogosluženja. Nalazi se između dva sela Lepojević i Oparić - okrug Levač u Šumadiji.

Gradnja ovog hrama se vezuje za 12-13. vek i doba slavnih Nemanjića, i tokom istorije je nekoliko puta rušen i obnavljan. Turci su za vreme vladavine, 1788. godine zapalili manastirske zgrade u selu Preradovcu, a potom je crkva zapaljena i tokom Hadži Prodanove bune 1814. godine. U zapisima se navodi da je manastir Preradovac obnovljen 1871. godine, od strane episkopa žičkog Janićija i bratstva manastira Kalenić.

Crkva je do sredine devedesetih godina prošlog veka bila u jako lošem stanju. Obnova je započela 1996.godine kada je episkop šumadijski dr Sava, na dan 12. maja služio Svetu liturgiju u Preradovcu, i dao blagoslov za obnovu postojećeg hrama. Obnova crkve je završena nakon osam godina, uz veliki doprinos meštana sela Kaludre, Lepojevića i Oparića. U periodu obnove pored sanacije crkve i konaka podignuta je i zvonara. Tokom obnove crkva je freskopisana i osvećena, od strane Episkopa šumadijskog Jovana i proglašena za ženski manastir. Manastir se i danas izgrađuje uz veliki trud i zalaganje sestrinstva manastira i meštana iz okolnih sela. U izgradnji je novi konak i uređenje porte manastira, a podižu se i novi manastirski vinogradi.