Pretraga

Vesti

03 okt 2019Priprema i podrška lokalnim akcionim grupama u okviru IPARD-a

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) koji predstavlja instrument Evropske Кomisije za pružanje tehničke pomoći i razmenu informacija u cilju sprovođenje politika i standard [ ... ]

+ opširnije
30 avg 2019Osnivačka skupština LAG Levač

U Rekovcu je 30.08.2019. godine održana Osnivačka Skupština Lokalne akcione grupe Levač. Skupštini su prisustvovali predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora sa teritorije Opštine Rekovac i Grada Kragujevca. Osnivači su izabrali člano [ ... ]

+ opširnije

Vinski turizam - Vinarija Miletić

Vinarija Miletić nalazi se u selu Oparić koji je smešten na samoj granici sa opštinom Varvarin i Trstenik i pripada opštini Rekovac. Od Rekovca vinarija je udaljena 18 km. U blizini se nalaze brojne turističke destinacije koje poseti veliki broj turista i koji imaju priliku da nakon obilaska ovih turističkih desitnacija posete i ovu vinariju gde mogu probati vina dobijena od grožđa iz nadaleko poznatog levačkog vinogorja.

U levačkom kraju proizvodnja grožđa i vina odvijala se odvajkada sa posebnom pažnjom i ljubavlju i koje se prema narodnom predanju posle svake berbe nosilo na probu knezu Lazaru u Kruševac na "probu".

Francuski humanista Brokijer na samom početku XV veka beleži da je ovuda putovao kroz lep i dobro naseljen kraj koji ima svega što je čoveku potrebno.

Putopisac Dernšvam je 1555.godine proputovao ovim krajem i zapisao: "Predeo ispresecan brdašcima, zemlja lepa i plodna i da su tu odlični, lepi, niski, prostrani vinogradi koji su se veselo pružali kao oni od Beča pored Dunava i drugi dalje do Badena".

Proizvodnja grožđa i vina u ovoj vinariji ima tradiciju dužu od 100 godina. Vinarija raspolaže sa 10 ha sopstvenog vinograda sa visokokvalitetnim vinskim sortama i podrumom sa modernom vinskom opremom u kome se primenjuje savremena tehnologija proizvodnje vina. Godišnja proizvodnja belih vina je oko 15000 boca i to Impresija - rizling rajnski i 5000 boca crnog vina Impresija – merlot. U 2010.godini vina vinarije Miletić svojim kvalitetom pronašla su kupce i na japanskom tržištu.Pored vinarije Miletić posetioci mogu posetiti i mnogobrojne kulturno istorijske vrednosti ovog kraja a koji se nalaze nedaleko od ove vinarije: Manastire Kalenić i Preradovac, kuću i stalnu postavku slika Janka Brašića, rodonačelnika naivnog slikarstva u Srbiji, Stari grad i “Govor vodu” izvor lekovite vode u selu Županjevac, kao i najlepše o školsko dvorište u Srbiji koje se nalazi u selu Sibnica.

Kontakt telefon "Vinarija Miletić": +381(0)35 722 586   mobtel: +381(0)64 253 56 31

web: www.podrummiletic.com    e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

   

   

   

   

  

Vinski turizam - Vinarski podrum Dacić

Vinarski podrum Dacić nalazi se u opštini Rekovac u selu Oparić koji je smešten na granici sa opštinom Varvarin i Trstenik. Područje gde se nalazi vinarija poznato je pod imenom Levač i nalazi se u centralnom delu Republike Srbije. Od Rekovca vinarija je udaljena 18 km, od Jagodine 41 km, Kragujevca 42 km, Kruševca 35 km i Trstenika 29 km. Proizvodnja grožđa i vina u ovoj vinariji ima porodičnu tradiciju dužu od 100 godina. Vinarija raspolaže sa 8 ha sopstvenog vinograda sa visokokvalitetnim vinskim sortama i podrumom za proizvodnju vina. Godišnja proizvodnja belih vina je oko 12000 boca i to Romansa - rizling rajnski i 10000 boca crnog vina Romansa – merlot.

Vinarija se nalazi na putu Oparić – Kalenićki Prnjavor u kome se nalazi srednjevekovni manastir Kalenić koji je poznat i po tome što se u porti manastira održava nadaleko poznat sabor narodnog stvaralaštva “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”. U blizini vinarije nalazi se i manastir Preradovac podignut u XIII veku.

Kontakt telefon "Vinarski podrum Dacić": +381(0)35422585 mobtel: +381(0)600722585   e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.