Pretraga

Vesti

10 apr 2019Formiranje Lokalne akcione grupe Levač

U Donjoj Sabanti je 4. aprila održan sastanak sa predstavnicima i stanovnicima seoskih mesnih zajednica Velike Pčelice, Velika Sugubina, Donja Sabanta, Dulene i Gornja Sabanta. Cilj sastanka je bio predstavljane inicijative za formiranje međusekto [ ... ]

+ opširnije
28 apr 2018Levački vino fest

U subotu 28. aprila sa početkom u 12 časova u parku ispred OŠ ,,Svetozar Marković” u Rekovcu održava se prvi ,Levački vino fest uz učešće dvadesetak vinarija i još nekoliko proizvođača lokalnih tipičnih proizvoda (sirevi, burad i vinov [ ... ]

+ opširnije

Gumasto drvo u Levču – legenda, čudo i misterija

O njemu se pisalo, piše, slika, snima. Budi sve veću pažnju u javnosti. Jedni mu prilaze sa strahom, drugi sa verom, treći tek zagledaju iz radoznalosti. Kako god, naše drvo, priču svoju priču, o lepoti tajnom nedokučive prirode, kao dara Božijeg. Na desnoj strani puta Belušić – Oparić, na tromeđi katastarskih opština Oparić, Belušić i Brajnovac, vekovima leprša i privlači pažnju neobičnim izgledom, drvo, gumasto – okruglog oblika, u narodu ovog kraja poznato kao Stara jabuka, Alovito, Vilinsko, Zlo, Gumasto, Patuljasto, Zloćudno, za po neke čarobno.

Zapravo, to je edemska jabuka, ostatak stare flore, visine oko tri i po metara, širine isto toliko, uspeva samo u određenim klimatskim uslovima. Decenijama ne menja obklik, niti raste. Rađa svake druge godine, sitne plodove, koje niko ne ubira. Ne zna se koliko je staro. Po jednom nezvaničnom i neproverenom izvoru ima ih samo tri na svetu, jedno u Francuskoj a dva u Srbiji. Meštani zaziru od ovog drveta i ta bojažljivost gotovo da prelazi u kult. U njegovoj krošnji, među stubovima, ima i novca, što podseća na darivanje ili otkup.

Treba istaći i to da se darivano nalazi baš na strani gde je stub, grubo, zasečen sekirom, pre nekoliko godina i po rečima očevidaca, lica su izašla iz džipa beogradske registracije, a isti pomislili, bar po priči da se rade neka ispitivanja. Za sebe vezuje priče i legende čak i sa tragičnim krajem. Vlasnik parcele na kojoj se nalazi, obrađujući istu, zaobilazi drvo u luku. Žitelj Brajnovca orući njivu, o drvo je očistio plug i poginuo nedaleko od njega. Oparićanac se opkladio da će da otkine grančicu, uradio to i u lovu izgubio nogu. Drvoseča odsekao granu i poginuo s motora. Čobanin odsekao prut da njime goni stado, oduzela mu se ruka i noga i ostao invalid. Pijani prolaznik lomio grane drveta i platio danak, rodila su mu se deca sa telesnim nedostacima. U njegovoj blizini četiri vozača iz iste familije , imaju saobraćajnu nesreću i priviđenja. Nakon reportaže Palme plus o drvetu, Kragujevčanin rođen u Opariću opkladio se sa kolegama u Zastavi da će doneti granu. U momentu kada je prikočio naspram drveta, sa namerom da izvrši obećano, nevidljiva sila ga je bacila s puta i našao se u njivi.

Za ovo drvo vezana su i predanja u kojima su junaci istorijske ličnosti Miloš Obrenović i Stevan Jakovljević. Miloš Obrenović je putujući zamanastir Kalenić, vezao konja za njega i pod njim se odmorio, kada je nastavio put konj mu se sapleo i slomio prednju desnu nogu, a da na putu nije bilo rupa. Stevan Jakovljević, pobratim Vožda Karađorđa, pod njim je zaspao i ostao razrok.

Čuvši za priče „Kragujevac put“ je odustao od projekta za asfaltiranje puta po kome je bilo predviđeno krčenje drveta i na pomenutoj deonici ostavio krivinu. Po priči koja živi u narodu, mašina se gasila i da je to bio jedan od razloga koji je predhodio odstupanju.

Stara jabuka iznad Oparića, bez svake sumnje ima tajni i snagu. Za Levčane i žitelje susednih opština to je Sveto drvo. Radije veruju nego da proveravaju. Nedokučiva, predstavlja prirodnu znamenitost i jednu od turističkih ponuda Levča.

Na pitanje šta je istina a šta legenda nećemo, ma koliko se trudili, naći odgovor. Zelena krošnja čak i tokom zime, krije od svega po malo. Jedno je sigurno, Levčani ga se klone posebno u nedoba, i ne govore mnogo o doživljenom, vozači prolaze kraj njega krsteći se.

Preklapanje vere i sujeverja, uplelo se i zainetresovalo medije i javnost Srbije. Opet o Levču, legendi, čudu i misteriji, više svi drugi, nego mi Levčani sami.

Nataša Bogosavljević