Pretraga

Vesti

30 avg 2019Osnivačka skupština LAG Levač

U Rekovcu je 30.08.2019. godine održana Osnivačka Skupština Lokalne akcione grupe Levač. Skupštini su prisustvovali predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora sa teritorije Opštine Rekovac i Grada Kragujevca. Osnivači su izabrali člano [ ... ]

+ opširnije
25 jul 2019Sastanak sa predstavnicima NVO sektora

U Rekovcu je 24.07. održan sastanak sa predstavnicima civilnog sektora u cilju sprovođenja aktivnsoti na formiranju LAG Levač. Satanku su prisustvovali predstavnici Udruženja penzionera opštine Rekovac, predstavnice 3 udruženja žena, Kancelari [ ... ]

+ opširnije

TO Rekovac u studijskoj poseti Austriji

U okviru projekta Priprema dva regiona, (1) Srem (7 opština) i (2) Šumadija i Pomoravlje (13 opština) za osnivanje DMO-a, definisanje turističkog prostora i tehnička podrška subjektima koji prodaju destinacije u ciljanim regijama” od 24.03.2018. do 27.03.2018. realizovana je studijska poseta regionu Štajerska u Austriji. CIlj studijske posete je bio upoznavanje sa primerima dobre prakse koji se realizuju u EU u okviru razvoja turističke destinacije, stvaranja novih turističkih proizvoda, promocija i upravljanje turističkim destinacijama i dostizanje visokih ekonomskih efekata za lokalnu zajednicu.

Učesnici studijske posete pored predstavnika projektnog tima iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja koja je nosilac projektnih aktivnosti, bili su predstavnici 10 turističkih organizacija iz Šumadije i Pomoravlja (Kragujevac, Aranđelovac, Batočina, Lapovo, Topola, Rača, Despotovac, Ćuprija, Paraćin, Rekovac) i 8 predstavnika Turističkih organizacija iz Sremskog okruga (Sremska Mitrovica, Inđija, Ruma, Stara Pazova, Šid, Irig, Pećinci i Sremski Karlovci). Predstavnici lokalnih samouprava opštine Knić i Sremskih Karlovaca, predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i 4 preduzetnika iz sektora turizma (lokalna proizvodnja hrane, suvenira i seoski turizam) učestvovali su iu studijskoj posjeti . Ukupno 30 predstavnika delegacije učestvovalo je na studijskoj poseti Štajerskoj u regiji Volkano.


Region na kome je sprovedeno studijsko putovanje izabran je u skladu sa prijavom za projekat: to je region u kojem je osnovana DMO, kontinentalna regija u Austriji sa sličnim administrativnim i geografskim karakteristikama kao što su regije Šumadija i Pomoravlje i Srem uz razvijene strateške dokumente relevantne za promociju i razvoj zajedničkog turističkog proizvoda. 

Austrijska pokrajina Štajerska je udružila potencijale cele regije i napravila jedinstven brend Vulkanland koji je za 20 godina zajedničkog rada i postojanja uspeo da Štajersku izdigne na drugo mesto najpoželjnijih regija za život u Austriji. Rezultati zajedničkog rada i udruženih potencijala doveli su do toga da Štajerska sa oko 100 000 stanovnika ima oko 2 miliona noćenja turista na godišnjem nivou.

Svi učesnici tokom studijske posete upoznati su sa smernicama i projektima koji se u okviru DMO realizuju, predstavljeni su im lokalni proizvođači pića, mesa i drugih tipičnih lokalnih proizvoda, na koji način su oni međusobno povezani i organizovani da rade zajedno na zajedničkom cilju: region prosperiteta koji nudi jedinstvene i kvalitetne turističke proizvode. Isto tako, predstavnici REDASP-a i RRA Srema i turističkih organizacija iz Šumadije i Pomoravlja i Sremskog okruga koristiće stečeno znanje kao doprinos na projektu za izradu planiranih strateških dokumenata, za definiciju turističkog prostora i za modele koji će se primeniti na ciljanu regiju, Šumadiju i Pomoravlje i Srem. Studijska poseta je realizovana u okviru programa "Podrška ruralnom i regionalnom razvoju koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovodi konzorcijum partnera NIRAS (Poljska, Danska), FAOW (Poljska) i Partner Solutions (Srbija).